Întâmplarea I – Toamna

Toamnă frumoasă.
Am ieşit niţel în stradă, cât să trec drumul şi să-mi cumpăr nişte plicuri de la librărie. Şi toamna m-a izbit în faţă. La colţul străzii, o bătrânică vindea flori galbene de câmp.
„O sa iau câteva, mi-am spus, la întoarcere!”
Şi la întoarcere, cât pe ce să n-o mai găsesc. Plecase agale către casă, pe o străduţă, cu un braţ de flori rămas în braţe. O dureau picioarele şi nu mai putea să stea.
Am luat tot braţul.
Miros a câmp, a început de toamnă, a cer senin şi a linişte.
Chiar! Cum miroase liniştea?

Deunăzi, o bună prietenă mă întreba pe blogul ei, de când nu mi-am mai ridicat ochii din asfalt? Şi mi-am amintit cum atrag zâmbete ironice pentru că mai tot timpul dau în câte o groapă, ori nu văd că se termină trotuarul sau că cei de la electrica au întins o panglică galbenă ce bareaza drumul. Noroc cu ea, panglica, că altfel precis aş ateriza în gropile lor.


Şi azi am zâmbit cerului albastru de deasupra, şi frunzelor de-o sumedenie de culori şi porumbeilor ce rămân atârnaţi pe câte-o terasă de bloc.
Pentru că eu nu mă uit la asfalt.

Mă uit la toamnă, ori la oameni, ori la păsări, vorbesc cu pisicile pe care le întâlnesc (mai puţin cu câinii, căci nu ştiu de ce – le-oi părea o ciozvârtă interesantă – cam sar să mă muşte). Mă uit la soare, la lumină, la girofarul care face nino-nino, la banca pe care nu mă pot aşeza pentru că au năpădit-o castanele, şi doar nu le-oi da pe ele la o parte pentru mine!

Anunțuri

9 Responses to “Întâmplarea I – Toamna”


 1. 1 Catalina Octombrie 16, 2008 la 7:47 pm

  Hmm… linistea miroase… a multumire, a zambet cu ochii inchisi si a batai sonore de inima.

 2. 2 windwhisperer Octombrie 23, 2008 la 11:18 pm

  E o liniste pe care poti sa-ti rezemi gandurile…. 🙂
  toamna le aduna pe toate , in cornul abundentei !!!
  Bucura-te, !!!
  tc, J.

 3. 3 pinguilde Octombrie 24, 2008 la 8:59 am

  Care bursuci? Spune-mi, spune-mi repede!

 4. 4 Gingav Octombrie 28, 2008 la 2:16 pm

  „eu nu mă uit la asfalt.”

  really?!?

  i-auzi!

 5. 5 Ham! Noiembrie 5, 2008 la 1:40 pm

  „Sa te uiti la asfalt”, da, e util atunci cand esti impiedicat de fel sau ai vrea sa eviti ceva si cumva sa strapungi asfaltul ca strutul pamantul… Iar cainele, de cand lumea prieten bun si sincer omului bun si sincer, e deseori selectiv cu oamenii in actiunile lui „muscatoare”…

 6. 6 camelguilde Noiembrie 5, 2008 la 1:47 pm

  @ gingav: Ei bine, poate, cu unele mici excepţii, cum ar fi asfaltul de toamnă de pe blog-ul tău. La el mă uit şi eu, pentru că face parte din toamna la care îmi place să ma uit. 🙂

 7. 7 camelguilde Noiembrie 5, 2008 la 1:49 pm

  @ Ham!
  Te poftesc la mine în cartier să-ţi testezi bunătatea şi sinceritatea în colţii vajnicilor câini comunitari ce-l populează. 🙂

 8. 8 Ham! Noiembrie 5, 2008 la 2:26 pm

  Mi-am testat-o deja in al meu; bocancul omului si roata masinii ii striveste deseori cu nepasare sau placere distrugandu-le si ultima umbra de incredere in om, chiar si atunci cand vin la om gudurandu-se umili pentru un pic de mancare sau o vorba buna. Asta nu inseamna ca trebuie sa le minimalizam simturile selective in materie de oameni, ar insemna sa muste chiar pe oricine. Tot omul pervertit a stricat povestea coltului de paine hranind un om si-un caine. Mintea de copil imaginand povesti, ar trebui, dar nu e neaparat legata de o inima sincera de copil, fara falsuri, fara ascunzisuri. Atat.

 9. 9 gingav Noiembrie 6, 2008 la 8:14 am

  domnule/doamna Ham, sintem intr-un impas axiologic. dar cred ca e doar aparent: problema se transeaza in momentul in care caninele gudurindu-se umile vor efectua o disectie in-vivo a gleznelor dumneavoastra. sau fiului sau fiicei sau sotiei sau sotului dumneavoastra.

  desi probabil ma insel. cu un pic de efort veti putea demonstra ca de fapt gleznele sfisiate sint irelevante, si ca totul a fost o neinsemnata eroare de estimare a selectivitatii patrupedelor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
I am a
Daffodil

What Flower
Are You?

Pagini

free hit counters
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: